Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Slovenke s porazom proti aktualnim prvakinjam končale z nastopi na evropskem prvenstvu

Slovenska ženska reprezentanca je po svoji zadnji tekmi v skupinskem delu zaključila s tekmovanjem na svojem krstnem evropskem prvenstvu. Varovanke Damirja Grgića lahko domov odidejo z dvignjeno glavo, saj so se na vseh treh tekmah povsem enakovredno kosale z nasprotnicami, za povrh pa vknjižile še svojo prvo in zato tudi zgodovinsko zmago.

(foto: FIBA)

Slovenija je na Češkem končala z nastopi na 36. evropskem prvenstvu za ženske. V tretjem krogu predtekmovanja v skupini C je izgubila s Srbijo z 88:69. Slovenska reprezentanca je premierni nastop na evropskih prvenstvih končala z dvema porazoma s Francijo ter Srbijo in zmago proti Grčiji.

Slovenke so se hrabro zoperstavile aktualnim evropskim prvakinjam in bronasti zasedbi z lanskih olimpijskih iger, vendar niso mogle pripraviti presenečenja, ki bi jim zagotovilo vsaj dodatne kvalifikacije za četrtfinale. V skupini so zasedle četrto mesto.

Naša dekleta so na svoje predstave lahko več kot ponosne. V najtežji predtekmovalni skupini so za las zgrešile zmago proti olimpijskim podprvakinjam Francozinjam, nato dosegle zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih proti Grčiji, v zadnji tekmi pa so 35 minut držale korak še z eno najboljših ekip v Evropi.

Prva četrtina je bila ena najboljših predstav slovenskih košarkaric v zgodovini. Pri zaostanku 4:9 je selektor Damir Grgić vzel minuto odmora, dekletom povedal nekaj krepkih in spodbudnih, odziv igralk na parketu pa je bil sanjski. Slovenija je v naslednjih petih minutah naredila delni izid 17:3 in prešla v vodstvo 21:12. Navdušujoča je bila njihova obramba po celem igrišču, met z razdalje (trojke 4/6 in 8/13 za dve točki), sodelovanje v napadu (8 podaj), predvsem pa želja in ekipni duh.

Srbkinje, ki so izgubile uvodni tekmi in so nujno potrebovale zmago, so spoznale, da se s slovenskimi asinjami ne gre šaliti. Vse sile so vložile v preobrat ter počasi in zanesljivo ujele priključek. K delnemu izidu 13:0 za njihovo vodstvo z 39:34 je največ točk prispevala lani najboljša igralka Evrope Sonja Petrović (13 točk v prvem polčasu, na koncu 23). Dve več je imela tedaj prva strelka v slovenski ekipi Teja Oblak (trojke 3/4 v prvem polčasu).

Sloveniji bi za osvojitev vsaj tretjega mesta za repasaž zadostoval tudi poraz s petimi točkami, za Srbijo je hkrati štela le zmaga z vsaj šestimi točkami prednosti in to razliko je Srbija dosegla že na začetku drugega dela (56:44).

Kljub zaostanku se Slovenke niso predale. Na krilih Oblakove (22 točk, trojke 3:5, 4 skoki, 3 podaje) in Nike Barič (18 točk, trojke 3/5, 6 podaj) so priključek oziroma želeno razliko ujele še pred zadnjo četrtino (54:58), se tudi nato hrabro in čvrsto borile, kakovost in širši nabor tekmic pa sta tehtnico v zadnjih minutah vendarle prevesila na stran favoritinj.

Slovenija je bila v igri za senzacijo nazadnje v 36. minuti po trojki Baričeve za 70:63. Od tu naprej je Srbija naredila delni izid 8:0 in prišla do zaslužene zmage.

Evropsko prvenstvo na Češkem:

3. kolo skupine C:

Ponedeljek, 19. junij:

SRBIJA - SLOVENIJA 88:69 (21:30, 23:11, 18:17, 26:11)

Petrović 23 (6 podaj), Jovanović, Milovanović (2 blokadi) in Škorić (6 skokov) 11, Radočaj, Crvendakić in Jovanović 7; Oblak 22, Barič 18 (6 podaj in 3 ukr. žoge), Erkić 10.

STATISTIKA

Share

Komentarji   

 
-1 #4 lojze 09:26 22-06-2017
Problem malih je, da so jim vedno drugi krivi za poraze. Menim, da se ne bi smeli obnašati tako temveč se vedno ozreti vase. Vsa čast in poklon vodstvu reprezentance in posebej trenerju Grgiču, ki so praktično iz nule dvignili nivo reprezentance praktično enakovredne najboljšim. Istočasno pa smatram tudi, da izvaja trenerja pred tekmo s Srbijo, češ da mi tako ali tako nimamo kaj izgubit ter da izgubi lahko samo Srbija ni bila na mestu. Temu primerno smo šli tudi v tekmo brez prave borbe v obrambi. Take tekme se zmagujejo z dobro obrambo, psihološko je bila prednost na naši strani a je žal nismo znali izkoristiti. Kljub vsemu pa za vse narejeno klobuk dol.
Citat
 
 
-1 #3 Basketas 12:37 20-06-2017
Le kaj se mora zgoditi, da bomo Slovenci kdaj zmagali vsaj eno odlocilno tekmo v katerem koli ekipnem sportu.?? Mnenja dobrodosla.
Citat
 
 
+8 #2 Pancho villa 22:53 19-06-2017
Sramota za sojenje na evropskem prvenstvu. Koji diletanti. Dekletom pa poklon do tal.
Citat
 
 
+8 #1 Pancho villa 22:10 19-06-2017
Tako bednega sojenja si naša dekleta niso zaslužila. Danes so zmagali sodniki kot tudi na tekmi proti francozinjam. Bravo dekleta.
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik