Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Ulična košarka: Iščemo sponzorja novi državni prvak; v metanju trojk se je izkazal Matej Krmelj

image

Ljubljana – S finalnim turnirjem na Prešernovem trgu se je v soboto zaključila deveta sezona Samsung državnega prvenstva v ulični košarki. Znani so novi državni prvaki v štirih kategorijah, dve ekipi pa potujeta tudi na svetovno prvenstvo.

Ljubitelje košarke, ki v poletnem sončnem vremenu z zanimanjem spremljali boje na igrišču, tudi tokrat niso ostali ravnodušni. Že tako vroče ozračje so s svojimi vragolijami dodatno segrevali najboljši slovenski uličarji, ki so na vsakem koraku skušali prikazati največ kar zmorejo.

Highflyersi ubranili prvo mesto po regijskih turnirjih

Med najmlajšo starostno kategorijo so se do naslova prvaka dokopali mladi košarkarji ekipe Highflyers (Žiga Lah, Aljoša Zorman, Gregor Klobcar, Aleksander Balažič), zmagovalci turnirja v Mariboru in drugouvrščena ekipa pokala FIBA Europe 3on3. Oba turnirja v prestolnici sta med kadeti prinesla ista finalista. Visokoleteči fantje, ki so bili pred finalnim turnirjem ekipa z največ točkami med kadeti, so v finalu z 9:7 ugnali Veterane (Grega Bukovič, Roman Mevc, Aljaž Šupej, Jan Kosi, Matic Sever), ki so jih na zadnji stopnici do Olimpa na isti lokaciji zaustavili pred dobrima dvema tednoma (7:22). Na tekmi za tretje mesto so bili Pacienti (Martin Pišot, Siniša Miličevič, Blaž Šafron, Darko Novišček, Luka Ravlija) s 15:12 boljši od Tegle ajvara (Aldin Muharemović, Timotej Železnik, Arne Tajnik, Nik Bolič, Tin Šerić). 

Sajičeva s trojko v zadnji sekundi za zmago med ženskami

V kategoriji nežnejšega spola so se finalnega turnirja udeležile le tri ekipe, ki so se sprva pomerile v skupinskem delu, najboljši ekipi pa sta se uvrstili v finale. V finalu je bilo moč spremljati isti ekipi, kot na FIBA eventu 20. julija na isti lokaciji, le da se je tokrat zgodba, po pravem trilerju, razpletla drugače. Ekipa Lino Lada (Ines Kerin, Dženita Novi, Tjaša Unverdorben, Sara Osmanbegovič, Kristina Verbole) na finalnem druženju ni ponovila napake v predtekmovanju in tak ugnala žensko Pro Basketball Camp Team (Ljubica Kure, Polona Oberč, Vojka Klasan, Nataša Krznarič, Janja Meglič, Vida Sajič), a jim morala kasneje priznati premoč v finalu, ko je v zadnji sekundi Vida Sajič zadela trojko za 13:12.

Indijanci bodo branili slovenske barve na mladinskem SP

Kot že omenjeno se bosta dve ulični ekipi, ki sta postali najboljši v državi podali na svetovno prvenstvo v ulični košarki. Eno izmed njiju bodo tvorili fantje iz ekipe Indijanci (Žan Javornik, Rok Jesih, Nejc Pivec, Jakob Jelenčič, Tomaž Opara). Ta je v velikem finalu mladinske konkurence z 9:12 ugnala moštvo Udji slobodno (Luka Derlink, Martin Povše, Marko Kastelic, Matic Bevc, Anže Špehar), ki je kot edina zasedba uspela osvojiti dva zaporedna regionalna turnirja. Mladi Ljubljančani so za nagrado prejeli 250 evrov, med 27. in 30. septembrom pa bodo branili slovenske barve na svetovnem mladinskem prvenstvu v Sevilli. Na tretjem mestu so sezono zaključili košarkarji ekipe The Winners (Nejc Iskra, Domen Demšar, Matej Krmel, Tjaž Rotar). Ti so v malem finalu z 20:15 premagali Maribor Branik (Luka Boroja, Bor Vrečilo, Salem Žepič, Klemen Bunta, Eldin Ferizovič, Matic Grušovnik). Ta je bil na regionalnem turnirju na srečanju istih tekmecev boljši v četrtfinalu.

Iskalci sponzorja do tretjega naslova

Med svetovno uličarsko elito pa se bodo preizkusili tudi člani ekipe Iščemo sponzorja (Rok Vrečič, Simon Finžgar, Adin Kavgič, Petar Vujovič, Gašper Kromar), ki so se po dveh zaporednih naslovih v letu 2009 in 2010, tedaj pod imenom Ordinathor.com, znova povzpeli na tron. V finalu so bili novi državni prvaki boljši od Kerovih (Alen Prole, Robi Babič, Matej Pirija, Gašper Budkovič, Tomaž Podboj, Alen Hodžič, Blaž Tomc), ki na turnirjih Samsung ulične košarke sodelujejo že od samega začetka.

Kavgič mlel, Finžgar postavil piko na i

Zmagovalci dveh regionalnih turnirjev so se do zmage prebili na krilih izjemnega Adina Kavgiča. Finale je upravičil svoj sloves, saj se je v njem odvila prava drama. Iskalce sponzorja je v uvodnih minutah v igri držal Kavgič. Ta je dosegel prvih šest točk svoje ekipe (6:6), dve minuti in 21 sekund pred koncem s košem ob prekršku poskrbel za vodstvo z 10:9, 20 sekund pred zadnjim piskom sirene pa s trojko izid poravnal na 14:14. Isti košarkar je deset sekund pred koncem napravil peto osebno napako, a Alen Prole s črte prostih metov tega ni znal kaznovati. Do odbite žoge so se prebili njegovi nasprotniki in jo posadili v roke Simonu Finžgarju. Ta je čakal do zadnjih sekund, se zapodil v prodor, nato pa s polrazdalje z izjemnim metom iz obrata svoji ekipi prinesel tretji naslov državnega prvaka v ulični košarki.

Finžgar najboljši igralec sezone

"Tako kot vse tekme, smo tudi finalno začeli slabo. Na koncu je odločila ena žoga in sreča, ki je bila tokrat na naši strani," je po zmagoslavju dejal Finžgar. Čeprav mu v uvodnih minutah igra ni stekla, je v odločilnih trenutkih znal prevesiti tehtnico na stran svoje ekipe. "Potrebno se je zmotivirati za vsak met posebej in igrati, kot da se poprej ni nič zgodilo," je formulo za svojo predstavo še opisal košarkar, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca ulične sezone.

Heroj Kavgič osta(ja)l skromen

"Kakšna tekma, kakšen finale! Rad bi čestital Kerovim, ki so bili izjemno trd in neusmiljen nasprotnik. Morda sem v finalu igral nekoliko bolje, a ve se, kdo je bil skozi celotno ulično sezono vlečni konj naše ekipe," je po finalni tekmi Kavgič hitro ovrgel namigovanja, da bi lahko tudi on prejel laskavo priznanje za najboljšega posameznika sezone. Ta je v skromnem, a izjemno prešernem tonu nato še pristavil: "Na prvem mestu je naša ekipa in prijateljska kemija v njej. Soigralci se med seboj poznajo že od malih nog, sam sem se jim pridružil nekoliko kasneje. Takšna klapa kot je naša, ne popušča do zadnje sekunde!"

Iskalci sponzorja (najmanj) do tretjega nastopa na tujem

Zmaga je novopečenim državnim prvakom prinesla 1000 evrov, bolj kot finančne nagrade pa so se košarkarji razveselili dejstva, da bodo prav oni kot slovenska reprezentanca nastopili na prvem uradnem FIBA svetovnem prvenstvu v ulični košarki, ki bo med 23. in 26. avgustom potekalo v Atenah. Pred tem si je ekipa Iščemo sponzorja z zmagama na dveh regionalnih turnirjih (Novo mesto, Koper) prislužila tudi vstopnico na dva kvalifikacijska turnirja, od koder najboljša ekipa potuje na turnir serije Masters v Madrid. Na prvem kvalifikacijskem turnirju v Pragi so novi najboljši slovenski uličarji s tekmovanjem zaključili v četrtfinalu, kjer so izgubili proti končnim zmagovalcem iz Češke. Pot na Iberski otok pa si bodo tako skušali zagotoviti v Lozani (22. julij).

Prvaki iz leta 2011 brez končnice

Do tretjega mesta so se po izjemni borbi prebili košarkarji moštva Maredo Team (Jan Brezica, Peter Bradač, Dejan Mlakar, Nebojša Čukovič, Mišo Sabolič, Rok Perko), ki je bilo s 17:14 boljše od ekipe SKF (Peter Breznik, Žiga Breznik, Igor Tratnik, Bojan Trajkovski, Luka Trpin, Aljaž Janža). Državni in svetovni prvaki iz leta 2011, igralci ekipe Bwin.com Probasket 3x3 se niso uspeli prebiti iz predtekmovalne skupine. To ni uspelo tudi drugemu finalistu lanske sezone Ačkbalab Tatoo Wallu.

Milič ubranil naslov

Celodnevni program sta dodatno popestrili tudi finalni tekmovanju v metanju trojk in v Smokijevem zabijanju, na katerih so se pomerili zmagovalci regionalnih turnirjev. Najatraktivnejši pri krivljenju obročev je bil novi, stari prvak Tijan Milič, z najnatančnejšo roko pa se je izkazal Matej Krmelj.

200 žog med obiskovalce

Tekom turnirja so ob igrišču potekale številne nagradne igre, v katerih so organizatorji podelili 200 žog, ki sta jih s skupnim projektom zagotovila Pivovarna Laško in Košarkarska zveza Slovenije. Tudi to pot je za najmlajše, ki se šele spoznavajo z oranžno žogo, skrbela ekipa Mobi igrive košarke, posebnega projekta KZS-ja.

Za konec sezone še Intersportova kletka strahu 

Organizatorji so tako pod streho Uspešno spravili prvi vrhunec devete sezone Samsung državnega prvenstva. Do uradnega zaključka sezone nas loči le še Intersportova kletka strahu, kjer se bodo merili najboljši posamezniki te ulične sezone. Se vidimo 21. julija na Kongresnem trgu v Ljubljani!  

Share

Dodaj komentar

Iskalnik