Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Slovenska dekleta odločno v boj z evropskimi podprvakinjami

Slovensko žensko člansko reprezentanco danes čaka tretja tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2019, na kateri se bo ob 17. uri v Celju zoperstavila močno favorizirani izbrani vrsti Francije.


(foto: KZS/Aleš Fevžer)

Selektor Damir Grgić je sestavil mlado in nadarjeno zasedbo, ki bo v prihodnjih letih predstavljala ogrodje naše reprezentance. Povprečna starost ekipe je 22 let, v njej pa je moč najti kar sedem deklet, ki so si lani priborile naslov evropskih podprvakinj do 20 let.

Med srebrnimi dekleti ima najdaljši reprezentančni staž Annamaria Prezelj, ki je bila na EP 2017 v portugalskem Matosinhosu izbrana v najboljšo peterko prvenstva, potem pa ji sledijo Larisa Ocvirk, Zala Friškovec, Aleksandra Krošelj, Maruša Seničar, Althea Gwashavanhu in Tina Cvijanovič.

Poleg vseh omenjenih bo Grgić na tretji tekmi kvalifikacij računal še na pomoč kapetanke Teje Oblak, Shante Evans, Tine Jakovine, Tine Trebec in Rebeke Abramovič, ki so barve Slovenije, poleg Prezljeve in Ocvirkove, branile tudi na lanskem evropskem prvenstvu.

Francoska reprezentanca ima izjemno zgodovino. Na svojem prvem mednarodnem tekmovanju je prvič nastopila že daljnega leta 1938 (EP v Italiji), doslej pa se je okitila že z 11 odličji - devet jih je osvojila na evropskih prvenstvih (zlato v letih 2001 in 2009, srebro v letih 1970, 1993, 1999, 2013, 2015 in 2017, bron pa leta 2011), eno na svetovnih prvenstvih (bron leta 1953), eno pa na olimpijskih igrah (srebro leta 2012).

Slovenija in Francija sta kvalifikacije za EP začeli z dvema zmagama, za uspeh Francozinj pa je bila obakrat najbolj zaslužna 30-letna in 197 cm visoka Sandrine Gruda, ki v kvalifikacijah dosega povprečno 22 točk, 8 skokov in 3 podaje.

»Čaka nas obračun proti eni od najboljši reprezentanc na svetu, ki je na lanskem evropskem prvenstvu prišla do srebrne medalje. Kljub težavam s poškodbami, bomo naredili vse, da tekmo odigramo po naših najboljših močeh. Vsako ponujeno priložnost bomo sprejeli odprtih rok. Na takšni tekmi je zelo pomembna tudi podpora s tribun, zato navijače vabim, da nas podprejo na srečanju proti kakovostni reprezentanci Francije,« je pred današnjim obračunom povedal selektor Slovenije Damir Grgić.


Sorodni prispevki:

"V zadnjih dveh letih nam je uspelo zgraditi kult reprezentance"

Slovenska reprezentanca začenja z drugim ciklom kvalifikacij za evropsko prvenstvo

Share

Dodaj komentar

Iskalnik