Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

Mlajše kategorije

SLO košarka na FB

facebook

Mlajši člani odpotovali na evropsko prvenstvo

Slovenska fantovska reprezentanca do 20 let je včeraj odpotovala v prestolnico Bolgarije, Sofijo, ki bo od 13. do 22. julija gostila evropsko prvenstvo divizije B.


(foto: KZS)

Naši fantje, ki so v divizijo B nazadovali zaradi 14. mesta na lanskem prventvu divizije A, se bodo na svoji prvi tekmi zoperstavili gostiteljem, potem pa se bodo v skupini B srečali še s Slovaško (16. na lanskem EP), Moldavijo (21. oziroma zadnja), Estonijo (lani ni tekmovala) in Albanijo (14.).

V četrtfinale tekmovanja se bosta uvrstili najboljši ekipi iz vsake od štirih skupin, v divizijo A pa bodo napredovale najuspešnejše tri ekipe.

Novi selektor Dalibor Damjanović se je v Sofijo odpravil z Denisom Alibegovićem, Aljažem Bratcem, Janom Dornikom, Žigo Jurčkom, Jurijem Macuro, Urbanom Omanom, Gabrom Ožegovičem, Jakovom Stipaničevim, Janom Strmčnikom, Miho Škedljem, Maticom Veselom in Davidom Zajcem. Bratec, Macura, Oman in Vesel so barve Slovenije branili že na lanskem prvenstvu na Kreti.

Mlajši člani so v pripravljalnem obdobju odigrali devet tekem in vknjižili dve zmagi in pet porazov (uvodni tekmi z Izraelom sta se odigrali za zaprtimi vrati). Uspeh so dosegli proti Nizozemski (49:43) in Grčiji (60:42), neuspeh pa so zabeležili proti Italiji (49:59), Turčiji (60:76), Finski (82:85) in Hrvaški (42:62 in 72:86).

Najkoristnejši igralec Slovenije je bil Jurij Macura, ki je v povprečno 24 minutah na tekmo dosegal 8,8 točke, 7,4 skoka, 2 blokadi in 1,4 podaje, njen najboljši strelec pa je bil Gaber Ožegovič, ki je v povprečno 23 minutah na srečanje beležil 9 točk.

»Ko smo 10. junija začeli s pripravami, so se vsi košarkarji odzvali na povabilo, kar nam pomeni zelo veliko. Edini, ki je odpovedal že v začetku priprav z razumljivim razlogom, je bil David Kralj, saj je moral urediti zadeve z nadaljnjim šolanjem v ZDA. Fantje, ki so bili na pripravah, in vsi ostali v štabu reprezentance so oddelali vrhunsko skozi celotne priprave. Pogoji za delo so bili fenomenalni, kar smo optimalno izkoristili. Imeli smo nekaj težav, saj je v reprezentanci veliko število maturantov, a tudi za vrhunskega košarkarja je pomembno, da opravi šolanje. V sklopu priprav smo imeli nekaj težav tudi z manjšimi poškodbami. Nekateri igralci, ki so prišli med dvanajsterico za nastop na evropskem prvenstvu, so bili zaradi poškodb daljši čas odsotni že v klubski sezoni, tako da so priprave izkoristili za vrnitev h košarki. To nas je malce zmotilo, saj nismo niti ene tekme v pripravljalnem obdobju odigrali v celotni postavi. Kar se tiče ciljev na evropskem prvenstvu, smo si letvico postavili visoko. Šli bomo od tekme do tekme. Prva tekma bo z Bolgari, ki so domačini, zato nas zagotovo čaka težka tekma. Nato nas čakata še obračuna s Slovaki in Moldavci, nakar sledi dan pavze. Krasila nas bo trda obramba in skok, s tem se bomo sprostili. Imamo napadalni potencial in upamo na čim boljši rezultat,« je pred odhodom v Bolgarijo povedal selektor Dalibor Damjanović.

Share

Komentarji   

 
+1 #4 AK 15:36 12-07-2018
Bolj kot igralski me skrbi trenerski kader. Dvomim, da bo kos nalogi.
Citat
 
 
+2 #3 Pero 15:31 12-07-2018
Vso srečo!
Citat
 
 
+3 #2 Roman 12:34 12-07-2018
Pobi držte se!
Citat
 
 
+5 #1 oj oj 11:52 12-07-2018
kakršenkoli drug rezultat kot finale ,bo veliko raočaranje.
Ta ekipa bi se morala skoraj brezpogojno uvrstiti nazaj v divizijo A.
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik