Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

INTERVJU: Vladimir Rizman svetuje mladim, naj več trenirajo, nekoč bi vodil Cibono

vladimir rizmanVladimir Rizman velja za energičnega in delavnega trenerja. V daljšem pogovoru je 45-letni »Rizo« spregovoril o letošnji sezoni, sinu Janu, ciljih, kakovosti prve in druge lige...

Rizmanu je všeč Obradovićev način vodenja ekipe  (foto: www.kklub-portoroz.siKje in kdaj so bili vaši prvi trenerski koraki?

"Svoje prve trenerske korake sem naredil leta 1991, ko sem še igral v Kopru. Tam sem vodil kadetsko oz. mladinsko zasedbo. Nato sem prestopil v Elektro, kjer sem vodil mlajšo selekcijo. V sezoni 2011/12 pa sem prvič vodil člansko ekipo Slovenj Gradca, ki je nastopala v 4. slovenski ligi."

Kako ste zadovoljni z letošnjo sezono? Pred začetkom so bili nekateri ljudje tako skeptični, da so Hrastniku napovedali celo izpad iz 2. SKL.

"Na začetku je izgledalo, da bomo zelo težko obstali v 2. SKL. Računali smo, da bomo dosegli 6 do 7 zmag in tako ohranili drugoligaški status. Po mojem prihodu je kar nekaj igralcev zapustilo Hrastnik. V moštvu je ostalo le nekaj igralcev. Večino novincev je prišlo na željo klubske uprave, jaz pa sem v hrastniške vrste zvabil Deana Šipuro (KK Slovenske Konjice) in Miho Čmera (KK Nazarje). Na sredini sezone nas je okrepil še Sven Malus. Moram pohvaliti moje igralce, ki so se držali mojih napotkov. Za nami je zelo uspešna sezona. Dosegli smo 12 zmag in 12 porazov, kar je prineslo končno 8. mesto. Na začetku sezone nismo niti razmišljali o takšnem izkupičku."

Kaj ste se naučili v tej sezoni?

"Vsi so govorili, da bom imel veliko težav s sodniki. Mislim, da nisem imel večjih problemov z njimi, saj sem v celotni sezoni dobil malo število tehničnih napak. Moje igralske izkušnje sem prenesel na svoje igralce. V vsaki sezoni se nekaj naučiš, včasih pa nekaj izluščiš tudi od trenerjev nasprotnih ekip. Menim, da je lažje trenirati člansko moštvo kot pa mlajše selekcije. Poudaril bi, da sem kot trener bolj umirjen kot takrat, ko sem bil še aktiven kot igralec. V tej sezoni sem se naučil tega, kako biti bolj skoncentriran na predstave moje ekipe. Trener mora v pravem času povleči pravo potezo, prav tako mora imeti jasno vizijo in načrt."    

Katere tekme iz letošnje sezone se boste z veseljem spominjali?

"Meni osebno je bila najboljša tekma proti Elektro Gorenjski Prodaji, ki jo vodi izkušen trener Franci Podlipnik. Na prvi medsebojni tekmi smo klonili, na povratni pa zmagali. Pozabil ne bom niti tekme s Postojno, ki jo je vodil Predrag Milović, kateremu je z Grosupljem uspela misija nemogoče. Pri srcu mi je ostala zmaga v Postojni za točko proti takšnemu trenerju kot je Pedja Milović. S slednjim se poznava že dolgo in sva zelo dobra prijatelja. Ne smem izpustiti niti zmage v Murski Soboti proti Radenski Creativ Soboti. Vsi vemo, da je bila moja ekipa sestavljena iz neuveljavljenih igralcev in izkušenega Miho Čmera. Pred začetkom sezone smo kotirali zelo nizko, na koncu pa smo se uvrstili dokaj visoko na lestvici 2. slovenske lige."

Najbrž veliko spremljate igralsko pot vašega sina Jana. Verjamete, da imate v njemu svojega naslednika?

"O tem ne želim preveliko govoriti. Jaz sem svoje odigral, medtem ko je Jan šele na začetku svoje košarkarske poti. On zagotovo ima predispozicije, da postane kvaliteten igralec. Tu bi omenil še neko drugo stvar. V mojih časih smo 24 ur živeli za košarko, medtem ko se današnji mladi igralci ne  posvečajo toliko tej igri. Močno si želim, da bi moj sin uspel v košarki, ki je eden od načinov življenja. Ne samo njemu, ampak tudi ostalim mladim košarkarjem svetujem, da individualno več delajo. Mislim, da v takem primeru zagotovo lahko uspeš v košarki. Včasih je bil moj idol Dražen Petrović, predvsem zaradi njegove prizadevnosti. Imel sem to čast in priložnost, da sem igral in treniral z njim. Kdor ima košarko rad, jo mora 4 do 5 ur na dan trenirati. To je edina pot do uspeha."

Kako ocenjujete kakovost Lige Telemach, v primerjavi s tistim obdobjem, ko ste še vi igrali v tem tekmovanju?

"O tem je težko govoriti. Ko sem jaz igral v najmočnejši slovenski ligi, je vsaka od ekip imela 2 do 3 kvalitetne oz. kreativne igralce. Dandanes se košarka igra bolj na moč in hitrost, kreativnosti pa je zelo malo. Košarka gre naprej. Ekipe, ki imajo enega ali dva kreativca, so zagotovo v ospredju. Liga Telemach ni nekakovostna, enako menim za 2. SKL, v kateri ni več toliko starih igralcev kot včasih. Mi trenerji smo tisti, ki moramo mlade igralci naučiti, da pridejo do neke ravni. Najlažje je govoriti, da nič ne znajo. Potrebno je izkoristiti tisto, kar obvladajo in delati z njimi naprej. 2. liga ni bila slaba, pač pa je bila nezanimiva, saj se je zelo hitro vedelo, kdo se bo uvrstil naprej in kdo bo izpadel. Posledično nekatere ekipe niso več igrale na takšnem nivoju kot na začetku. Sistem lige je napačen. Mislim, da bi se tukaj nekaj moralo spremeniti. Sicer pa je kar nekaj moštev v letošnji 2. SKL igralo z mladimi igralci (Koper, Parklji…). Mladim igralcem iz Lige Telemach svetujem, da naj gredo igrati v 2. ligo, ki velja za kvalitetno ligo. Bolje je igrati, kot pa le trenirati in sedeti na klopi."

V čevlje katerega vrhunskega trenerja bi stopili za en dan?

"Zaenkrat sem še premalo časa v trenerskem svetu, da bi lahko povedal v čevlje katerega vrhunskega trenerja bi stopil za en dan. Moja velika želja je, da bi nekoč postal trener KK Cibona Zagreb, v katerem sem začel z igranjem košarke."

Kdo je vaš trenerski vzor?

"Nimam nobenega trenerskega vzornika, saj se premalo časa nahajam v trenerskih vodah kot članski trener. Najbolj se mi sicer dopade trenersko razmišljanje Željka Obradovića. Omenjeni trener je 3-krat osvojil Evroligo s pick'n'rollo igro. Pri takšnemu načinu igranja se morajo vsi igralci gibati, če želijo ostati sami, ali iti v prodor. Če je trener anemičen, je takšna tudi njegova ekipa."

S čim bi se ukvarjali, če ne bi igrali košarke?

"V vsakem primeru bi se ukvarjal s košarko. Ne predstavljam si življenja brez tega športa. Celotna moja družina se je ukvarjala s košarko. Če ne bi bil trener članske zasedbe, potem bi verjetno igral košarko v 4. ligi (smeh). Nekateri pravijo, da bi lahko šel loviti ribe, a to ni to."

Kakšne imate cilje in ambicije za naprej?

"Ne smem prehitevati dogodkov in stopnic. Za mene bi bilo najboljše, da bi vsaj še 1 leto vodil KK Hrastnik ali morda kakšen klub v Ligi Telemach. Marsikaj se moram še naučiti in določene stvari izboljšati,  v kolikor pa se mi bo ponudila kakšna priložnost, jo bom tudi izkoristil. Ne bojim se ničesar. Če zavihaš rokave, slej kot prej pridejo tudi rezultati. S trdim delom zagotovo ne izostanejo tudi rezultati. Pomembna je tudi športna sreča, ki jo je potrebno imeti. Mi na srečo letos nismo imeli veliko težav s poškodbami. Nepričakovan odhod Ardiana Krasničija se na srečo ni veliko poznal ekipi. Sledil je prihod Sven Malus, zaradi takega smo dosegli takšen rezultat kot smo. Imeli smo namreč nizko ekipo."

Ali ostajate trener Hrastnika?

"Uprava kluba je pokazala zanimanje zame, da ostanem trener članske ekipe. Tudi sam imam enak interes, a trenutno imam še 1 ponudbo. Končna odločitev o tem ali ostajam trener Hrastnika, še ni znana. S klubom smo se dogovorili, da se moram nekje do sredine maja odločiti ali ostajam. Tudi če bi ostal v Hrastniku, to ne bi bila slaba odločitev. Čas bo pokazal svoje."

Share

Dodaj komentar

Iskalnik